Siirry sisältöön
27.8.2011 / Pilvi Nummi

Virtuaalista yhteistoimintaa videoneuvottelusovelluksen avulla

Videoiden lähettäminen (webcast) on netissä arkipäivää, mutta kaavoituksessa sitä on käytetty melko vähän. Syksyllä 2010 Sipoon Sibbesborgin kilpailun aloitusseminaareissa ja asukastyöpajassa kokeiltiin tilaisuuden jakamista webcastina internetissä. Tarkoituksena oli mahdollistaa mm. ulkomaisten asiantuntijoiden osallistumisen seminaareihin, jotka pidettiin Espoossa.

Sibbesborgin videoinnissa käytetty järjestelmä on enemmän kuin pelkkä webcast (video). Kyse on pikemminkin videoneuvottelusovelluksesta, jossa on yhdistetty reaaliaikainen kuva ja ääni, keskustelu (chat) sekä diaesitys. Esimerkiksi tilaisuudessa näytettävää powerpoint-esitystä voi katsella samalla, kun seuraa tilaisuuden kulkua ja osallistuu keskusteluun.

Sipoon kunnalle palvelun tuottaa Äänestäjien liitto ry. Tekniikkaa on hyödynnetty kunnanvaltuuston kokouksissa sekä nyttemmin siis myös kaavoituksessa.

Itse kokeilin osallistumista Sibbesborgin asukastyöpajaan. Olin jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka hyvin tilaisuuden kulkua oli mahdollista seurata reaaliaikaisen videon kautta. Myös keskusteluun osallistuminen onnistui helposti: koin osallistuvani keskusteluun henkilökohtaisesti, kun esitin kysymykseni chatin kautta. Jotta vuorovaikutus sujuu virtuaalisen ja fyysisen tilan välillä, on tilaisuudessa kuitenkin oltava paikalla henkilö, joka seuraa chat-ikkunassa käytävää keskustelua ja välittää esitetyt kommentit ja kysymykset keskusteluun.

Sipoon Sibbesborgin kilpailun seminaarit videoitiin. Tilaisuuksia on edelleen mahdollista katsella www-sivuston kautta.

Lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: