Siirry sisältöön
8.9.2011 / Pilvi Nummi

Avoimia verkko-osallistumistyökaluja tarvitaan

Kaupunkisuunnittelu on jatkuvassa muutoksessa. Suunnittelua tehdään monimutkaisten ongelmakokonaisuuksien äärellä monitoimijaisissa verkostoissa. Ympäristö muuttuu, osalliset muuttuvat ja suunnitteluongelmatkin muuttuvat jatkuvasti. Ei ole mahdollista määritellä etukäteen kaikkia käyttötilanteita ja tarpeita, joita verkko-osallistumistyökalujen käyttöön liittyy. Sovellusten pitää siis olla helposti muokattavia ja niiden vapaa jatkokehitys pitää tehdä mahdolliseksi.

Avoimen lähdekoodin eli  Open source -sovellusten idea on niiden vapaassa käyttöoikeudessa ja kehittäjäyhteisöissä, joissa käyttäjät osallistuvat sovellusten kehitystyöhön. Avoimet sovellukset ja verkkodemokratian edistäminen liittyvät mielestäni vahvasti toisiinsa. Avointen verkkosovellusten yleistyminen on tukenut ruohonjuuritason toimijoiden näkyvyyttä julkisessa mediassa ja yhteisöllistä tiedon tuottamista. Esimerkiksi Helsigin kaupunginosayhdistyksen, Helkan kaupunginosasivustot on rakennettu Joomla-julkaisujärjestelmän varaan.

Suomessa avointen sovellusten mahdollisuuksia ei mielestäni vielä ole täysin ymmärretty. Kunnat ja kaupungit kehittävät ohjelmistotoimittajien kanssa kilvan omia sovelluksiaan, eikä ohjelmistotuotteita juurikaan jaeta. Myönnettäköön, että omille sovelluksille on selkeä tarve, koska käyttäjien ja kaavoituksen tarpeita täyttäviä valmiita avoimia sovelluksia ei oikeastaan ole tarjolla. On kuitenkin taloudellisesti tehotonta toteuttaa samaan tehtävään tarkoitettuja sovelluksia monella eri taholla.

Avointen verkko-osallistumissovellusten äärelle voisi syntyä verkostomaista palvelutoimintaa, joka tukisi osallistumisen järjestämistä kunnista. Hyvä esimerkki tällaisesta on OpenPlans, joka on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon organisaatio. Se tarjoaa avoimen lähdekoodin sovelluksia julkisten organisaatioiden käyttöön. Sovellukset tukevat laajasti osallistumista yhteisten asioiden järjestämiseen ja suunnitteluun. Miten saisimme luotua Suomeen vastaavanlaista toimintaa?

One Comment

Jätä kommentti
  1. Maija F. / syys 25 2011 22:35

    Tässä yksi mielestäni ihan mainio esimerkki siitä miten avoin data on tehnyt mahdolliseksi verkkosovelluksen, jonka kautta kertyy niin kansalaisia kuin suunnitteluakin palvelevaa uutta tietoa:

    http://engagingcities.com/article/crowdsourcing-walkability-streets-new-york-and-uk

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: