Siirry sisältöön
30.10.2011 / Pilvi Nummi

Unelma osallistumisportaalista

EngagingCities on amerikkalainen sivusto, joka kokoaa yhteen esimerkkejä kaupunkisuunnittelun osallistumisprojekteista, työkaluista, tutkimuksesta, tapahtumista ja toimijoista. Omien sanojensa mukaan EngagingCities on verkkolehti (online magazine).

Sivuston ideana on paitsi tiedon jakaminen myös toimijoiden osallistaminen. Toimijoita pyydetään kertomaan osallistumismenetelmistä ja -työkaluista, uusista näkökulmista ja kokeiluista sekä muusta osallistumiseen liittyvästä. Tavoitteena on kaupunkisuunnittelijoiden ohella muiden toimijoiden innostaminen vuorovaikutteiseen suunnitteluun:

Our goal is to inspire urban planners, architects, developers, educators, economists, and policy makers to apply new approaches and technologies in ways that make community development more participatory, collaborative, and effective.

Atlantin takana kaikki on suurempaa, mutta miksei meillä Suomessakin voisi olla tällainen portaali? Minusta tällainen toimijoita yhteen kokoava sivusto olisi tarpeen. Se voisi innostaa osallistumisen käytännön kehittämiseen ja toisi tutkimustoimintaa lähemmäs käytännön toimijoita.

EngagingCities-sivuston etusivu 29.10.2011.

5 kommenttia

Jätä kommentti
 1. Eija Hasu / Lok 31 2011 10:22

  Juuri näin! Harmillisen usein tutkimus jää tutkimukseksi, osallistuminen kaavaprosessiin kytketyksi – ja kehitysideat ajatuksiksi. Valmistelevat vaiheet ja toisaalta alueiden käytön aikainen tietous eivät kietoudu osaksi suunnittelua ja kehittämistyötä.

  Tällainen eri toimijoita yhteen kokoava portaali olisi omiaan kytkemään tekijöitä, näkijöitä ja kokijoita. Tutkijan näkökulmasta luonnollisesti innostaa ajatus tutkimustiedon jakautumisesta, niin vaikea on nykykäytännössä selvillä siitä, millaisia hankkeita on menossa – tai päättynyt. Samalla menettää monta kehittämismahdollisuutta… puhumattakaan muista toimijoista.

  Mitä tällaisen portaalin käyntiin saattaminen edellyttäisi? Kuka tai mitkä tahot olisivat keskeisiä? Millaisia ajatuksia muilla herää?

 2. Pilvi / Lok 31 2011 19:55

  Ihan itsestään tai vapaaehtoisvoimin tällainen portaali tuskin syntyy, mutta eri toimijoiden välisen yhteistyön avulla voisi onnistua. Mukaan pitäisi saada tietysti kuntasektori ja tutkijat, mutta myös yrityksiä, jotka tarjoavat osallistumiseen ja vuorovaikutukseen liittyvää konsultointia.

  Minusta tällaiselle olisi todellakin tarvetta ja näköjään en ole ainakaan ihan yksin tämän ajatuksen kanssa. =)

  Löytyykö muita kiinnostuneita?

 3. Maija Faehnle / Mar 8 2011 07:16

  Tarpeen olisi! Yhteistyötä voisivat vahvistaa myös erilaiset järjestöt osallistumisen ja vuorovaikutuksen tuntijoina. Atlantin takaa tuli vastaan tällainenkin, Orton Family Foundationin pystyttämä työkalupalvelu:

  http://www.planningtoolexchange.org/

  Välineistöstä löytyy kansalaisten ja hallinnon käyttöön mm. kauppakeskusehdotusten puintiväline Big Box Evaluator:
  http://www.orton.org/tools/overview

 4. Tero Dubrovin / Mar 13 2011 12:18

  Hyvä idea, helpottais kyllä kokonaisuuden hahmottamista.

  Mut eiks tää Pilvin blogi periaatteessa vastaa noihin samoihin tarpeisiin. Jos ideana on siis vain esitellä eri palveluita, näyttää niistä muutamia kuvia, ja tarjota linkit niihin. Pilvihän tekee nytkin paljon selvitystä niihin liittyen, ja toimii ikään kuin ”toimittajana” tässä.

  Tietty suurten käyttäjämäärien keräämiseksi sivuston olisi hyvä olla jotain muuta kuin blogityyppinen, ja sen pitäisi tosiaan olla voimakkaasti kytköksissä yksityiseen ja julkiseen sektoriin, ja yksittäisiin käyttäjiin (sosiaalisen webin hengessä) niin että kaikki voisivat (tietyillä ehdoilla) luoda sisältöä.

  Toisaalta, mun mielestä yhteen kokoavissa sivustoissa on yleensä se ongelma, että jos ensin on n kappaletta sivustoja, niin niiden yhteen kokoamisen jälkeen niitä on n+1. Jotka joku sitten haluaa taas koota yhteen =). Siksi kokoavan sivuston pitäisi vastata tosi monenlaisiin tarpeisiin, ettei houkutusta uuden vielä paremman sivuston toteuttamiseen pääsisi syntymään.

 5. Pilvi / Mar 13 2011 22:02

  Hyviä pointteja! Sivuston pitäisi todella antaa lisäarvoa eri toimijoille sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Mitähän se sitten voisi olla? Itse toivoisin tietoa, uusia näkökulmia, vertaistukea, keskustelua ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

  Parhaani mukaan yritän tässä blogissa nostaa esimerkkejä ja tapauksia esiin, mutta kun omat resurssit ovat rajalliset, paljon asioita menee varmaankin minulta ohi… Ehkäpä tämä blogi voisi olla alku laajemmalle sivustolle, joka tavoittaisi enemmän lukijoita ja tiedon tuottajiakin olisi useampia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: